Vedlegg 1 – FRANCHISE – Valg av organiseringsform

Strategisk organisering

  • Innkjøpssamarbeid?
  • Eierintegrasjon?

Strategisk organisering

Integrasjon:

Eiermessig mellom konkurrenter

  • I sentralleddet eller under (Bama)

Strategisk begrunnelse

  • Hva er målet?
  • Øke verdier for eiere?
  • Bedre bunnlinjer?
  • Begge deler?
  • Salg av sentralledd (ett, flere, alle selskaper)?
    Innkjøpssamarbeid; Kefas, Rema/Bunnpris

Organisering etter kommersielle mål:

  • Samle medlemmenes eierinteresser i holdingselskap?
  • Invitere større aktør inn på eiersiden?
  • Nytt profilselskap (profil 1 og 2)
  • EMV-selskap
  • Egen grossist (distribunal)
  • Dual branding/Dual distribusjon/Dual franchise

Om innlåsing i sentralledd ønskes:

  • Lange bindingstider på medlemsavtaler
  • Innkjøpsrestriksjoner; minst 80 % av årsvolum
  • Overføring av knowhow/lisenser vedr. varemerker
  • Vektlegging av identitet og omdømme
  • Maksimalprisfastsettelser
  • Lokasjonsregulering
  • Assosieringsavtaler; Oppstrøms og/eller nedstrøms

Avtaleform:

  • Avhengig av virksomhet/kommersielle mål
  • Vare- og tjenesteyting
  • Salg over internett og hvordan?
  • Verdiskapning bare i lokale enheter?
  • Verdiskapning også i sentralleddet med innlåsing av verdikjede?

Suksesskriterier i kjeder

  • De tør å stå for noe
  • De skaper merverdi
  • De bruker butikken som medium i kombinasjon med øvrig markedskommunikasjon
  • De fokuserer på kostnadslederskap/lav pris
  • De er ledende innen bransjeglidning
  • De har klar strategi og stram styring
  • De er markedsaggressive og synlige innen sitt segment

Suksesskriterier

  • Absolutter:
  • Merverdi ved kjededeltagelse (målbar)
  • Forutsigbarhet
  • Klare roller/rolledeling – partsbeskrivelser
  • Lojalitetsforståelse
  • Langsiktighet/partnerskapsbygging

FRANCHISE

  • PRODUCT DISTRIBUTION FRANCHISING
  • SINGER SEWING MACHINES – 1863
  • COCA-COLA

TRADE NAME FRANCHISING

  • HOLIDAY INN
  • SHERATON
  • EXXON (ESSO) – 1970

BUSINESS FORMAT FRANCHISING

  • MC DONALD’S
  • AVIS
  • 7-ELEVEN

KJEDEKONSEPT

Hva skiller franchise fra andre kjedekonsepter?

  • Innad
  • Utad

HVA ER EN FILIALKJEDE?

En gruppe på tre eller flere detaljhandelsbedrifter som har samme eier og er underlagt en sentral ledelse og kontroll

  • driver ensartet virksomhet

HVA ER EN MEDLEMSKJEDE?

En samarbeidsgruppering bestående av flere uavhengige detaljforretninger som:

  • organiserer et nært samarbeid
  • gjennom et felleseid sentral-/engrosledd
  • med sikte på å effektivisere innkjøps- og salgsarbeidet samt visse administrative funksjoner
  • der en leverandør eier sentral-/engrosleddet, snakker man om en leverandørstyrt medlemskjede

HVA KJENNETEGNER ET FRANCHISEKONSEPT?

Overføring av knowhow, som er:

  • Hemmelig
  • Betydelig
  • Identifisert

M.a.o. for å bli franchisegiver må man sitte på et konsept som er:

  • a) gjennomtestet – med fordeler som gir reell merverdi og
  • b) beskrevet i en form som gjør konseptet overførbart

HVA ER FRANCHISE – DEFINISJON?

  • Driftsmetode omfattet av tidligere EF-kommisjonens forordning 4087/88 om gruppeunntak for franchise og någjeldende 2790/90 om anvendelse av EØS-avtalens art. 53, nr. 3 på kategorier av vertikale avtaler og samordnet praksis
  • Samarbeid mellom to selvstendige parter
  • hvor giver eier et komplett forretningskonsept
  • tager får lokale rettigheter til konseptet og
  • giver overfører knowhow og støtte vedrørende en forretnings­metode
  • mot betaling

M.a.o.: tale om overføring av en forretningsmetode.

SAMMENLIGNING MELLOM ULIKE DRIFTSFORMER
Motiv for å organisere/drive kjeden slik:

Filialkjede Tjene penger på drift
Full styring på «alt»
Kommisjon Tjene penger på drift
Sikre personlig initiativ
Sterk styring
Redusere risiko i siste ledd
Franchise Tjene penger på salg av knowhow, konsept eller på engrosfunksjonen

Økt ekspansjon/markedsmakt til lavere kostnad Sikre personlig initiativ/redusere risiko i siste ledd

Agentur Tjene på å kjøpe/selge varer

Ingen ansettelser

Nye produkter på nye markeder

Risiko på agent i innarbeidelsesfase

Provisjon Lokalkunnskap

Krav til reell merverdi kjedekonsept:

Filialkjede Kjeden setter egen standard
Kommisjon Kjeden setter i større grad standard enn kommisjonær
Franchise Et absolutt krav som er direkte knyttet til størrelsen på fee
Agentur Merverdi i produktets salgbarhet/personlige innsats

Kjeden domineres av:

Filialkjede Eier
Kommisjon Eier
Franchise Partner (giver og tager)
Agentur Hovedmann

Hvem eier butikkenes virksomhet/cash flow:

Filialkjede Kjedens eier
Kommisjon Kjedens eier
Franchise Franchisetager
Agentur Agent/hovedmann

Lønnsomhet for kjeden som helhet maksimeres slik:

Filialkjede I forhold til kjedens omsetning (dekningsbidrag)
Kommisjon I forhold til kjedens omsetning (dekningsbidrag)
Franchise Avkastning på investert kapital (egne penger)
Agentur Stor omsetning

Kjedens andel av verdikjeden:

Filialkjede Maksimal
Kommisjon Høy
Franchise Høy – lav
Agentur Lav

Butikkene finansieres av:

Filialkjede Kjedens eier
Kommisjon Kjedens eier
Franchise Giver eller tager
Agentur Agentene

(Svinn) risiko etc. bæres av:

Filialkjede Kjeden
Kommisjon Kommisjonæren
Franchise Franchisetager
Agentur Hovedmann (normalt vareprøver)

Kjedens styring av konsept:

Filialkjede 100%
Kommisjon Høy, men avhengig av de muligheter avtalen gir – og partenes etterlevelse av denne
Franchise Avhengig av Dokumentasjon, avtalens ivaretagelse av konsept rammene og partenes etterlevelse av denne
Agentur Stadig satt på prøve, men høy – avhengig av avtale, etterlevelse og faktisk håndhevelse

Kjede/driftsledelsens rolle vis-à-vis butikk:

Filialkjede Kontrollør (økonomisk), trener, pådriver/motivator
Kommisjon Kontrollør (økonomisk), trener, pådriver/motivator
Franchise Konseptmessig kontrollør, rådgiver, trener og pådriver/motivator
Agentur Pådriver/motivator, misjonær og tidvis rådgiver

Primærkompetanse som kreves i kjeden sentralt:

Filialkjede Drift Personalutvikling og opplæring Konseptutvikling Mar­kedsføring Innkjøp
Kommisjon Drift Opplæring av kommisjonær Konseptutvikling Markedsføring Innkjøp
Franchise Konseptutvikling Markedsføring Innkjøp Rådgivning og opp­læring av franchisetager
Agentur Innkjøp Markedsføring Samarbeid

Størrelse administrasjon:

Filialkjede Stor
Kommisjon Stor
Franchise Middels – liten
Agentur Middels – stor

Risiko/gevinstmulighet for «mellommannen»:

Filialkjede Lav risiko, begrenset gevinstmulighet
Kommisjon Lav/middels risiko, middels gevinstmulighet
Franchise Høyest risiko / Høyest gevinstmulighet
Agentur Varierende på begge punkter

KOMMERSIELLE SUKSESSKRITERIER FOR Å DRIVE EN KJEDE ER Å HA GJORT KLART:

  • hva alle skal gjøre (hva kunden alltid skal forvente av oss)
  • hva alle kan gjøre (hva vi i tillegg kan tilby kunden der de lokale markedsforhold åpner for dette)
  • hva ingen skal gjøre
  • hvordan kjeden skal organiseres/ha et konsept
  • hva er et konsept?

HVOR STERKT ER ET KONSEPT?

  • merkevaren (-tjenesten)
  • butikkonseptet/salgskonseptet
  • innkjøpsbetingelser/konsernbetingelser
  • kostnadsbesparende/produktivitetssøkende systemer, arbeidsdeling, driftsrutiner etc.
  • logistikk
  • manualer/kompetanseoverføring (opplæring)
  • kjede-/stammekultur
  • annen knowhow

HVILKEN SALGBAR MERKEVERDI HAR ET KONSEPT?

  • vis-à-vis å være selvstendig butikk i samme bransje? (hvilke merinntekter/kostnadsbesparelser gir det?)
  • i forhold til andre konsepter en driver kan investere pengene sine i?
  • hvor lønnsomt må konseptet være som ferdig utviklet
  • konsept for kjedekontoret?
  • henger disse regnestykkene sammen?

FREMGANGSFAKTORENE I FRANCHISING
Volumorientering

  • Gunstig forhandlingsposisjon
  • Styrking av innkjøpsbetingelser
  • Vekstorientering
  • Landsdekkende

Klar og ensartet profil

  • I kundepåvirkning
  • Kjeden, den enkelte butikk og medarbeider er merkevaren

Lojalitet mot konseptet

  • Ikke svikte kjerneverdier
  • Konkurransefordeler
  • Driftsprinsipper
  • Konseptutvikling gjennomføres på kollektiv basis
  • Pilotprosjekter

DE VIKTIGE FORBEREDELSENE

  • Planlegging
  • Pilotenheter
  • Dokumentere merverdi ved å delta i kjede
  • Analysen
  • Avtalene (franchiseavtale, aksjonæravtale og leverandøravtale)

UTVIKLING AV FRANCHISEPAKKEN

  • Franchisepakken
  • Basiskonsept for den lokale enheten
  • Navn og grafisk profil
  • Beskyttelse av rettighetene
  • Etableringskriterier
  • Materiale for rekruttering
  • Håndbok for den daglige driften
  • Utviklingsprogram
  • Startprogram
  • Franchiseavtalen

FALLGRUBER

  1. God idé, men ikke praktisk gjennomført (testet)
  2. Franchisegiver kjenner ikke suksesskriterier (fremgangsfaktorene)
  3. Salg av franchisegivers varer/tjenester/produkter som alibi
  4. Sikring leverandørens rolle som «leverandør» → taper fokus på franchisegiverrollen
  5. Nok fortjeneste til franchisetager?
  6. Mer enn én franchiseavtale
  7. For kort planleggings-/testfase
  8. Manglende forståelse for franchisegiverrollen, herunder ansvar for å skape merverdier
  9. Behovet for egne ressurser/dokumentasjon/opplæring
  10. Feil rekruttering – manglende kunnskap
  11. Manglende konsekvens v/konseptbrudd/avtalebrudd
  12. Manglende kunnskap om regelverk

Eiendomsmegling → finansieringsvirksomhetsloven § 2-7 (Kredittilsynet)

→ Konkurranseloven (Konkurransetilsynet)

SELSKAPSFORM / STRUKTUR

  • Franchisegiver → klar rolle – aksjeselskap adskilt fra andre i et konsern
  • Franchisetager → AS, enkeltmannsforetak, ANS
  • Daglig leder/konseptansvarlig
  • Aksjonæravtalen
  • Forkjøpsrett for franchisegiver ved salg av franchisetager
  • Kombinasjon over Franchise/egeneid
    Franchise/agentur
Kontakt oss